Poradna Electrolux EER77SSM

Autor: | Vloženo: 31.10.2018 000 10:37 | Témata: Poradna Electrolux EER77SSM

Jde vyměnit baterie

  • 1. listopadu 2018 - Oficiální zástupce značky Electrolux

    Dobrý den,

    u tohoto modelu je výměna baterií možná.

    S pozdravem

    Call centrum Electrolux

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
  • Petr

    Petr

    16. ledna 2019

    Dobrý den,

    Mě nedávno odešla 18V Lithium baterie u podobného modelu (Electrolux ZB 3011) a baterie jsem si měnil doma. Ale chce to mít alespoň trochu elektro-zkušeností.

    Vysavač je sešroubovaný hodně malými torx šroubky, ale lze jej rozšroubovat i velmi malým imbusem. Po rozdělání je uvnitř v držácích různě rozmístěných 5 kusů 18650 Li-Ion článků. V mém případě to byly články Samsung 3.6V 1500mAh s max výstupním proudem 18A. Články jsou přes pájecí plošky připájené a propojené dráty.

    Jsou dvě možnosti. Můžete vyměnit jen vadný (či vadné články) a nebo rovnou všechny.

    Vadný čl. najdete tak, že vysavač zapnete a budete měřit napětí na jednotlivých článcích dokud poběží motor. Tomu vadnému bude v zátěži klesat napětí mnohem rychleji než ostatním. V mém případě měl vadný článek 2,6V v momentě kdy ostatní 4 měli ještě 3.2V, pak se motor vypnul a elektronika signalizovala vybití.

    I když jsem věděl, který čl. je vadný, tak jsem se rozhodl vyměnit všechny, protože jsem si nabíječe ověřil, že i ty "dobré" články mají už jen 70% své původní kapacity. Pro výměnu jsem vybral články Sony s obdobnými parametry ale s dvojnásobnou kapacitou (3000mAh) než měli původní Samsungy. Důležitým parametrem nových článků je vysoký vybíjecí proud např. 20A. Nezapomeňte koupit články s již přivařenými pájecími ploškami.

    Před výměnou jsem si nafotil u každé baterie polaritu (kde je jaká barva drátu) a pak jsem je odštípal, protože odpájet běžnou páječkou nešly. Průběžně vedené dráty jsem nepřerušoval. Se zachováním polarity a podle fotek jsem pak přiletoval nové články.

    To je v podstatě vše, vysavač jsem složil a dal nabíjet. Nabíjí se teď sice 2x déle, ale také 2x déle vysává. Zvládne asi 20 minut na maximální výkon což je parádní hodnota když to porovnám s tím, že když byl vysavač nový, tak vydržel původně jen 10minut.

    Cena za úplně nové články byla cca 1320Kč v GES. Pokud bych měnil jen ten jeden vadný a ještě za stejný typ, tak ten by stál jen asi 150kč, ale výdrž vysavače by byla třetinová.

    Přeji úspěšnou výměnu!

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (5)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.